Süper Teklif (Üye Olun Ve Para Kazanmaya Başlayın.)

Hz.Mevlana Kimdir?

Hz.Mevlana Kimdir?

31 Eki 2007

Şeb-i Arus Törenleri


HZ.MEVLÂNÂ'YI ANMA TÖRENLERİ (10-17 ARALIK)

Büyük Türk İslam Mütefekkiri ve Mutasavvıfı Hz.Mevlâna,Konya'nın Kültür ve fikir hayatının gelişiminde yedi asırdır etkisini sürdürmektedir.Mevlânâ fikir,felsefesi ve Yeşil Türbesi Konya adı ile bütünleşmiştir.
.

Hz.Mevlânâ'nın fikirleri, Edeb ve Erkânı, Sultan Veled'in oğlu Ulu Arif Çelebi tarafından sistemli bir şekilde sokularak Mevlevi Tarikatı kurulmuştur. Başta Konya olmak üzere Osmanlı Devletinin bir çok illerinde Degah ve Semâhaneler inşa edilerek Mevlevi Ayinleri (Sema Törenleri) bu Semâhanelerde yapılmıştır.

Günümüzde ise her yıl 10-17 Aralık Tarihlerinde Kültür Bakanlığı himayesinde Konya Valiliği İl Kültür Müdürlüğünün Sekreteryalığında Semâ gösterileri yapılmaktadır. Bu gösterileri yerli ve yabancı binlerce insan ilgi ile izlemektedir.

DERGÂHLARDA MEVLEVÎ AYÎNLERİ NE ZAMAN YAPILIRDI?

Mevlevi Ayinleri sene boyunca kandillerde ve bilhassa Kadir Gecesi ile Viladet Kandili günü, Semahanede icra edilirdi.Halka açık olarak yapılan Sema töreni, Segâh Makamındaki Niyâ Ayini ile tamamlanırdı. Sair zamanlarda yapılan ayinlere ise "Ayin-î Cem" adı verilir,açık havada veya "Matbah-ı Şerif'in" Semâ talim yerinde edilirdi.

Mevlevi Tekkesinde sükunet,sessizlik hakimdi.Hiç gürültü olmaz,konuşmak icabederse son derece yavaş konuşulurdu.

Semâdan sonra ise hiç konuşulmazdı.
Her Perşembe ve Pazar geceleri çekilen "İsm-i Celal(Allah adının anılması;Zikir)den sonra olduğu gibi, herkes "Hücresine" çekilir, tefekküre (Meditasyona) dalardı.

Hiç yorum yok: